Railtraxx en Captrain Belgium integreren tot één Belgische spoorspeler

Antwerpen, 2 april 2019

Het Belgisch spoorbedrijf Railtraxx en Captrain Belgium, dochteronderneming van de Franse groep SNCF, integreren hun operaties in één nieuwe speler gespecialiseerd in goederentransport per spoor. De nieuwe entiteit zal onder de naam Railtraxx opereren. Deze integratie creëert een nieuwe, dynamische locomotief in het goederenvervoer per spoor, met een sterke positie in de logistieke hotspot van Europa. Het nieuwe Railtraxx onderscheidt zich door een bijzondere expertise, opererend vanuit het hart van Europa en met een uitgebreid internationaal netwerk. De integratie brengt Railtraxx in een sterke positie om de kansen en uitdagingen in een snel veranderende markt aan te gaan.

SNCF wordt aandeelhouder van de nieuwe geïntegreerde entiteit, die onder de naam Railtraxx zal opereren. Pieter Vanovermeire, CEO en aandeelhouder van het huidige Railtraxx, werd benoemd tot CEO. De nieuwe entiteit zal over een grote autonomie beschikken, met het oog op een wendbare en klantgerichte aanpak. Railtraxx heeft de ambitie om met haar innovatie en ondernemerschap een drijvende kracht te zijn in de ‘modal shift’ ten voordele van het spoorvervoer. Het nieuwe Railtraxx telt ongeveer 120 medewerkers. Er is een uitgebreid actieplan opgesteld om een vlotte integratie te verzekeren.

Synergieën en continuïteit

Railtraxx en Captrain Belgium begonnen enige tijd geleden met het verkennen van de mogelijkheden voor een partnerschap. Hun integratie bouwt voort op de visie die beide bedrijven delen: het creëren van nieuwe synergieën op Europese schaal en het aanboren van een onbenut potentieel voor goederenvervoer per spoor. De integratie zorgt voor een diversificatie, aanvulling en verdere versterking van het talent van beide teams, de aangeboden diensten, de beschikbare capaciteit en de klantenportefeuille. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een sterkere rol in de evoluerende Belgische en Europese spoorsector. Railtraxx biedt een waaier van diensten aan in Belgische industriële hotspots, waaronder de haven van Antwerpen, en verbindt daarnaast ook de belangrijkste Europese logistieke knooppunten.

“Captrain is al actief op de binnenlandse Duitse, Italiaanse, Spaanse en Poolse markt en op de grote Europese corridors van oost naar west en van noord naar zuid. We zien Railtraxx als een slimme motor in onze sector. Het is de partner die we zochten om onze positie in België en rond de haven van Antwerpen, een belangrijke Europese transporthub, verder uit te bouwen. Het bedrijf wordt gedreven door een sterke ondernemerszin, deelt dezelfde doelstelling van duurzame, winstgevende groei en bestaat uit een ambitieus team van experts die graag een uitdaging aangaan. Dit zal een grote hulp zijn om de modal shift naar het spoor nog meer te bewerkstelligen”,  benadrukt Sylvie Charles, CEO van Railfreight en Multimodal Business Unit van SNCF Logistics.

Het nieuwe Railtraxx zal competitieve diensten blijven leveren aan haar klanten, waarbij proactiviteit, flexibiliteit en klantgerichtheid centraal staan, met veel aandacht voor de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Het nieuwe bedrijf blijft gefocust op het grijpen van nieuwe kansen.

Sleutel tot een echte ‘modal shift’

“Door onze krachten te bundelen creëren we een nieuwe, dynamische locomotief in de wereld van het goederenvervoer per spoor. We zetten deze stap op een moment dat spoortransport een aantrekkelijke en realistische oplossing biedt voor de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van mobiliteit en klimaat. Railtraxx heeft de sleutel in handen om het onbenutte potentieel van goederenvervoer per spoor aan te boren. Met deze integratie is ons sterk team van experts en treinbestuurders nog beter in staat om voor onze klanten oplossingen op maat te ontwerpen. Dit is relevanter dan ooit, zowel vanuit zakelijk, maatschappelijk als klimaat-oogpunt. We zijn klaar voor onze tocht naar de toekomst, in elke betekenis van het woord”, zegt Pieter Vanovermeire, CEO van het nieuwe Railtraxx.

Railtraxx werd opgericht in 2009 en is een zelfstandige Belgisch spoorwegmaatschappij die goederen vervoert doorheen heel Europa. We plannen en organiseren onze diensten zodat ons spoorvervoer een geïntegreerd onderdeel is van de logistieke keten van onze klanten en een haalbaar alternatief vormt voor wegtransport. Het bedrijf biedt bloktreinproducten aan voor een brede waaier van goederen zoals intermodaal, autoverkeer en conventioneel verkeer. Railtraxx zet ongeveer 100 treinen (nationaal en internationaal) per week in doorheen België, Duitsland en Nederland. Naast de vaste internationale shutlle treinen voorziet Railtraxx ook ‘last-mile activiteiten’ in België. Railtraxx biedt een waaier van diensten aan in Belgische industriële hotspots, waaronder de haven van Antwerpen, en verbindt daarnaast ook de belangrijkste Europese logistieke knooppunten.

Over Railtraxx
(tot nu toe)

Over Captrain
Belgium

Captrain is het internationale Europese transportmerk van SNCF Logistics, gespecialiseerd in huis-aan-huisvracht en multimodale logistiek. De Belgische dochteronderneming werd in 2000 opgericht als commercieel vertegenwoordiger van SNCF en werd in 2007 een spoorwegonderneming. Het Europese Captrain netwerk biedt diensten aan voor alle soorten goederen die nationaal en internationaal spoorvervoer vereisen, evenals havenspoor- en last mile diensten.

Perscontacten

België
Whyte Corporate Affairs:

Joris Bulteel
jb@whyte.be
tel.: +32 (0)476 69 59 86

Frankrijk
Philippe Moritz

Hoofd Communicatie, Railfreight e intermodal Transport / SNCF Logistics
philippe.moritz@sncf.fr
tel.: +33 (0)6 35 50 63 43

Copyright © 2009 - 2021 Railtraxx.be | Alle rechten voorbehouden | Cookie voorkeurenRailtraxx Privacy Policy